BB Art 11

HU|EN|SK

2016.05.11. | Minden történés az idővel értelmet nyer

Minden történés az idővel értelmet nyer- minden kérdésedre megkapod a választ

Szigetek - lehetne a parányi kis festményem neve, de valójában még mindig nem neveztem el... egy korai B.B. lehet évtizedek múlva már csak így emlegetik, ha valahol rábukkannak.

Mégis megfestésre került, mivel megihletett valamivel. Habár már több mint két éve készült, még mindig kerestem rá a választ, hol tudatosan hol pedig tudat alatt.

Így történt ez ma is, mikor egy beszélgetés kapcsán felmerült bennem, hogy talán a Szigeteknek is méltó helye van a kiállításomon. Így újra megjelent a kérdés, mi is az amit üzenni akar nekem, vagy akár jelenlegi tulajdonosának.

Valójában, egy vagy két szigetet látunk? De mintha nem is sziget lenne, hanem egy félsziget pár, hiszen egy keskeny ösvényen jutunk ki a félszigetekre. De tényleg félszigetek lennének? Egy nagy erős kontinenshez csatlakoznak a sétánnyal, vagy esetleg egy harmadik félszigethez, így alkotva hárman, vagy akár többen is egy szigetet?
Szigetnek nevezzük azt a szárazföldet, amit körülölel a víz, akár a tenger közepén, akár egy folyó közepén. Így hívjuk. Látszatra nincs összeköttetésben a szárazfölddel - vagy nevezzük bárhogy, és csak megfelelő vízíjárművel tudjuk megközelíteni, vagy úszva ha úgy tetszik. Mintha kissé árválkodna is, mintha kissé leszakadt volna a Mag-járól. De tényleg ez a valóság vagy ez csak a látszat?
Míg azon tűnődtem sziget vagy fél sziget, rájöttem semmi jelentősége. Hiszen ezt a tulajdonságát csak az határozza meg, hogy az őt körülvevő vízszint éppen milyen magasan áll. Hiszen pont emiatt ma már több sziget is veszélyben van, és azt jósolják pár év múlva eltűnnek a föld felszínéről. Tényleg eltűnnek? vagy csak a víz magassága emelkedik meg, oly annyira, hogy láthatatlanná válnak számunkra.
Ha pont a vizet tüntetnénk el a föld felszínéről, láthatnánk, hogy a sziget bizony nem egy leszakadt egység, egy különálló árválkodó valami, hanem éppen hogy tökéletes egységét alkotja a föld legfelsőbb kérgének. Hiszen a víz felszíne alatt, ő is az egy egész egységhez csatlakozik, sőt része az földi egységnek.

"Mint ahogy a mennyben úgy a földön is" mondjuk el napi imánkban szinte minden nap, de nem látjuk a mondat lényegét. A mennyek országa a lelkek országa. Sokan leszakadva, individuumként létezünk a földön, körülölelnek minket a materiális világ tengerei, és úgy élünk egymás mellett, egymás közt elszigetelődve, mint külön élő szigetek,vagy egy - egy család, közösség vagy vallás tagja ként mint fél szigetek, és akkor már boldogok vagyunk, mert úgy hisszük, mi nem egy magányos sziget vagyunk, mi egy félsziget vagyunk tartozunk valakihez, valamihez, és talán még sajnáljuk is, vagy talán megvetjük, a kis elszigeteltnek tűnő szigeteket.

Nem az a fontos, hogy te szigetként, félszigetként, vagy esetleg egy erős nagy kontinensként éled az életedet. A lényeg látod e hogy léteddel, lelkeddel, mind egy hatalmas nagy egység részei vagyunk. Mindnyájan, nem csak kapcsolódunk a hatalmas egységhez, hanem mi magunk alkotjuk azt, részesei vagyunk, és az egység összes része mi magunk vagyunk. A mennyek országa a lélek országa, a mi közös országunk, otthonunk a szeret ereje. A te hazád az én hazám, a te lelked az én lelkem része, a sikered az én sikerem, a kudarcoddal veled bukom én is. Szeretetedben, szeretetre lelek én is.