BB Art 11

HU|EN|SK

BB11-0074 - A fehér ló

Olajfestmény, 70 x 50 cm feszített vászon

2017 október 20


A fehér ló megfestése, az első festményeim közt indult útnak, ám a 2014 -es próbálkozásom kudarcba fulladt, és a festmény a kukában végezte. Kellett még három év, hogy megtudjam festeni. Hogy miért ennyi idő múlva  érkezett meg?  Mondanám hogy : CSAK. De sokkal több van a történések mögött. Mint ahogy én úgy a fehér ló is járta a saját útját, tele megtapasztalásokkal, melyek a megértések által tanításokká váltak. Talán még nem volt felkészülve rá sem ő, sem én hogy az ecsetem által a vászonra kerüljön. Most jött el az ideje, hogy ebben a formában, ebben a tájban, ezzel az energiával mutatkozzon meg. 
Ha megpróbálok vissza emlékezni a három évvel ez előtti fehér lóra, csak forma volt, lélek nélkül. Csupán egy fotó élethű másolata.  
Nem mondanám hogy rendelésre készült, inkább kívánság volt egy személytől aki a szívemhez már pici kora óta nagyon közel áll. Részemről pedig a legnemesebb feladat ennek az ajándéknak az elkészítése számára.  


Milyen üzenetet hordozz a fehér ló? 
A képet nézve, sok mindenkinek sokféle sugallat jelenik meg a lelkében, és ez így van rendben, hiszen nem lehet a festményt kisajátítani, még akkor sem ha én általam került a vászonra, mindenki számára mást üzen, és ez a legszebb benne. Sokat olvashatunk is róla, a szimbólumok jelentésében, az ősi magyar hitben, a táltosoknál is megjelenik, de én mégis azt szeretném megosztani veletek, amit nekem mesélt festés közben, és mesél, talán pont ma 2 éve mióta személyesen is megismerhettem, és az életem részévé vált. 
Ő a csoda ló, én így hívom őt, és bárki aki ránéz ugyan ezt mondja, néha gúnyosan, néha pedig csak úgy spontán kiejti a száján amit a szíve mélyén érez: "ő egy csoda ló". De miért az? Kérdezik akik nem érzik őt. Ezt nem lehet elmondani, ezt csak érezni lehet. Jóindulatú, nemes, és tisztalelkű. Alázattal szolgálja az embert, de ugyanakkor megtartja a szabadságát. A többi ló körében tekintélyt parancsoló, de soha nem vad, és erőszakos. Bájos és kecses. Amikor életemben lelkileg nagyon mélyen voltam, ő képes volt türelemmel észrevétlenül igazi segítőként a mélyből a magasba emelni. Amikor erőtlennek éreztem magam, ő csalogatta elő a bennem lévő erőt. Megtanította hogyan nézzek szembe a félelemmel és ezzel együtt megmutatta a bennem rejlő bátorságot. A hátán ülve vágtában, egyszer csak megéreztem őt, éreztem hogy szárnya van neki, és nekem is szárnyam van, de ezek a szárnyak közösek, nem az enyém, és az övé, egyek voltunk lélekben, együtt szárnyaltunk a végtelenben, hol nem volt sem tér, sem idő, csak szabadság, gyermeki boldogság, és biztonság. Elengedtem az irányítást, és teljesen rábíztam magam, éreztem, hogy bízhatom benne, tud rólam, és vigyázz rám. És ő is bízhatott bennem. Bár elnyerni a fehér ló bizalmát, nem ment egyik napról a másikra, ezzel a türelemre tanított, és egyszer csak arra lettem figyelmes, hogy nem csak én tanulok, de én is ugyan úgy tanítom őt, a bizalomra, a nyugalomra, a türelemre. Idővel egymás tanítóivá váltunk. 


Minél jobban figyelem őt, annál több mindent árul el, magáról.  Dolgokat, melyek már fizikai szemmel nem láthatóak, érzékeinkkel nem érzékelhetőek, hanem szellemi szinten mutatkoznak meg, képek,  tudás és megértés formájában. A ló a természetben egy préda állat. A fehér ló a színéből adódóan, még nagyobb veszélynek van kitéve, mint más színű lótársai, akik a vadonban könnyebben elrejtőzhetnek, így nagyobb biztonságban érezhetik magukat. Az éjszaka számára a legveszélyesebb, hiszen fénylő csillag ként ragyog az éj sötétjében, mégis itt mutatkozik meg leginkább a fehér ló fényből jövő lénye. Tudván fehér színe sebezhetővé, támadhatóvá, és könnyű prédává teheti őt, mégis vállalja a küldetést, hogy fényt vigyen az éjszakába. 



Eredeti festmény:
Ár: - Ft Magántulajdon
Keret nélküli vászon nyomat:
Ár: 24640 Ft Megrendelés
Feszített vászon nyomat:
Ár: 43450 Ft Megrendelés